Rygestop – få det nu bare gjort

Rygestop – få det nu bare gjort

Denne artikel er skrevet på baggrund af mine egne erfaringer som ryger, tiden efter mit rygestop og de refleksioner der er opstået i processen. Er det virkelig så svært at stoppe som statistikken siger? Findes der en hemmelig eliksir som kun eliten kender til? Denne artikel prøver at afdramatisere rygestoppet og få dig til at indse, hvor nemt det i virkeligheden kan være at kvitte de hvide søm.

Jeg ser rygerne hver morgen på vej til arbejde. De står ude foran banegården efter endnu en rygelov omkring rygning på banegårde er trådt i kraft – har de midlertidigt glemt den nye regel, så ryger de selvfølgelig på perronen. De skal jo have deres smøg.

Min egen historie: Selv var jeg almindelige ryger i 8 år. Det hele startede med, at jeg blev viklet ind i et socialt nikotin-spindelvæv der opstår når man starter på en ungdomsuddannelse og skal finde nye venner. Der gik ikke lang tid før jeg var fanget af nikotinen og alt hvad der fulgte med. Et forbrug på  600 kr pr måned, gule tænder, det mentale excel ark i hovedet der konstant holdt regnskab med min cigarette beholdning og naturligvis lugten af røg.

dumt, dyrt og ulækkert

Jeg brugte 8 år på at blive klogere og finde ud af, at det ikke alene var dumt – det var også farligt. Ikke farligt på den der sexet måde med adrenalin og eventyr – Nej, farligt på den kiksede måde med dårlig kondi, dårlig immunforsvar, dårlig økonomi. Jeg bliver stadig irriteret på mig selv, for jeg er et rationelt menneske. Jeg  kan opveje plusser og minusser og på den baggrund tage den mest fornuftige beslutning – undtagen med rygning. Det nemmeste rygestop starter med at du indser hvor dumt, pinligt og socialt akavet det er blevet at være ryger. Når det er indset, så kommer de klassiske bekymringer – måske sidder du allerede med de bekymringer lige nu – her er nogle af dem:

“Hvis jeg stopper, bliver jeg vrissen, kort for hovedet og uvenner med alle”

“Så får jeg vel abstinenser og har det ad helvedes til?”

“Hvad så når jeg bliver stresset, så kan jeg jo ikke få en smøg til at slappe af”

“Hvad gør jeg, hvis jeg er super nervøs, så kan en smøg jo dulme nerverne?!”

 

Hvordan bruger du cigaretterne?

Alle bruger deres smøger forskelligt. Nogle vil være bekymret for at miste smøgen efter aftensmaden, andre bekymret for at miste den om morgenen. – Faktisk er alene tanken om at man ikke kan få en smøg, nok til at en ryger kan gå i panik og blive utilpas – et godt tegn på, at man slet ikke tænker rationelt.

Det nemmeste rygestop kommer, når du indser at du ikke har lyst til at være ryger og du bagefter begynder at tænke rationelt. For ja – Der vil komme abstinenser, men de er uskyldige, ufarlige og – objektivt set – latterligt små. Faktisk er rygernes abstinenser så små, at hvis de falder i søvn, så er abstinenserne ikke stærke nok til at vække dem igen. De kan allerhøjst give dig en smugle ubehag eller spjæt i benene når det er værst. Har du nogensinde hørt om en person, der meldte sig syg fra sit arbejde pga. abstinenser fra nikotin? Næppe. Det “ubehag” man oplever ved rygestop bør tværtimod bruges positivt. Det er udelukkende et tegn på, at din krop igen er ved at blive normal. Efter små tre uger med abstinenser der roligt aftager og bliver mere medgørlige, vil de forsvinde – for altid.

Mange tager gladeligt en dag med tunge tømmermænd, for at have en sjov aften i byen. Men et par uger med små abstinenser, for at forlænge livet med op til flere år kan for nogen virke uoverkommeligt – er det ikke lidt tragikomisk? Det er naturligvis ikke rygerens skyld, for igennem flere år har vi bildt os selv ind, hvor meget vi elsker cigaretter og hvor meget vi har brug for dem – Men det er løgn. Det nemmeste rygestop starter med at du indser, at kun en minoritet af befolkningen ryger. Betyder det så at alle andre går rundt og mangler noget i deres dagligdag? Langt de fleste danskere går rundt uden cigaretter, uden lighter, uden at tænke på cigaretter – og de savner det ikke engang? Tro det eller ej, men sådan kan det også være for dig, du skal bare have lyst til det.

Rygestop fremkalder dårlige undskyldninger

Et rygestop kan oftest bruges som en undskyldning for alting. “Undskyld hvis jeg er lidt kort for hovedet, det er fordi jeg prøver at stoppe med at ryge”- Sludder, du er allerede stoppet – kom videre i dit liv og lad ikke et rygestop blive en undskyldning for din opførsel. Det eneste du gør, at at bruge det som beskyttelse mod dig selv, hvis du skulle fejle. – Men hvorfor skulle du dog fejle? Som sagt, så er det nemmeste rygestop, det rygestop hvor du har lyst til at stoppe.

Den dag du tager valget om at stoppe er ikke en trist dag – det er den fedeste dag! Mange går og frygter dagen hvor de har besluttet sig for at stoppe. Pulser løs på cigaretterne og har ondt af sig selv, men så har de ikke forstået pointen. Husk nu, du vil jo gerne stoppe – du vil gerne være fri for alle de negative ting der følger med cigaretterne, derfor skal du glæde dig. Dagen hvor du stopper er en festdag, en befrielse, ja næsten en mærkedag. Jeg kan afsløre følgende som ikke-ryger: Øl smager stadig godt og mad smager stadig godt.

Drop hjælpemidlerne og tro på dig selv!

Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen fysisk udfordring i et rygestop – det er bare at lade være. Det starter alt sammen inde i hovedet, og hvis du har læst denne artikel indtil nu, håber jeg du kan forstå, at det mentale kun ændres ved positiv tankegang. Du mister ikke noget den dag rygningen slutter, tværtimod giver du dig selv den største gave af dem alle. Mere levetid, bedre helbred, stærkere økonomi og meget meget mere. Det er først efter jeg er stoppet med at ryge, at lugten af cigaretter virkelig går mig på. Jeg vil ikke lyde bitter – men hvis du selv vælger at stoppe fordi du har lyst, så vil du opdage hvor forfærdeligt en ryger lugter når de træder ind i bussen. Lige nu er det måske ikke noget du tænker over, men det er fordi du er vant til lugten.

  1. Drop alle alternativerne. Nej til e-cigaretter, nej til tyggegummi, plastre, spray og meget mere. Det er nikotin produkter og nikotin gider vi ikke have i kroppen. Du giver jo heller ikke alkohol til en alkoholiker når han skal stoppe med at drikke. Du bibeholder blot dig selv i ligegyldig afhængighed.

Jeg har været ryger i otte år, haft min egen webshop der solgte e-cigaretter og generelt været fortaler for den klassiske “Det er en  menneskeret at ryge”-holdning, indtil jeg satter mig ned og begyndte at tænke mig om. God fornøjelse med livet som ikke-ryger!

Har du spørgsmål til mit rygestop, eller bekymringer om dit eget, så tøv ikke med at skrive en kommentar, eller en besked lige HER så skal jeg nok svare ASAP.

– Nicolai

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *