Sådan er det at være venstrehåndet

Sådan er det at være venstrehåndet
Hånden glider over den tekst vi netop har skrevet og det resulterer ofte i udsmattet skrift og farve på hånden

Du kan ikke pege os ud blandt mængden. Vi ligner alle andre.

Det er først her i mit voksne liv at jeg kan se tilbage og gruble over nogle af de udfordringer jeg har stået overfor. Dette er ikke en klagesang eller en ulykkelig novelle, men derimod en liste af sjove ting som du måske aldrig havde drømt om, kunne være en udfordring.

Mine naboer var et gammel ægtepar der konsekvent kaldte mig kejthåndet. Jeg følte mig hverken truffet eller provokeret, måske i virkeligheden bare lidt speciel på den gode måde. I virkeligheden betyder det at jeg er unaturlig at kigge på.

Alle kender en teenager hvor lemmerne vokser hurtigere end hovedet kan følge med. Resultatet er ofte en kejtet teenager der hverken har motorik, charme eller selvtillid. Udtrykket bliver akavet, tåkrummende og kejtet.

Det kan ses i forlængelse af de engelsk udtryk “left” og “right”.

Right betyder højre, men det betyder også “rigtigt”.

Left betyder venstre, men det betyder også “resterne”.

Ting du ikke vidste var en udfordring for venstrehåndede

Langt de fleste bruger “den rigtige” hånd, mens resten benytter venstre som deres primære. Du tænker måske ikke over det, men mange ting i vores samfund er kun designet til højrehåndede.

 • Du giver hånd med højre
 • Du skifter gear med højre
 • gaffel og kniv skal vende omvendt for venstrehåndede
 • Du skriver fra venstre, mod højre. (se problemet på billedet)
 • sakse, golfsæt, smartphones, computermus, kartoffelskrællere, dåseåbnere, kopholdere.

Der findes naturligvis venstrehåndede alternativer til ovenstående problemstillinger, men de er sjældent indenfor for rækkevidde. Mange venstrehåndede bytter rundt på tastatur og mus, mens gearskifte og bestik ganske enkelt skal læres.

10 pct. af verden er venstrehåndede, men hvem?

Mus og tastatur vender omvendt hos mange venstrehåndede

Der findes stadig ingen forklaringer på hvorfor nogen bliver venstrehåndet, frem for højrehåndet. Noget kunne dog tyde på genetiske forklaringer hvorfor mange ofte vil opleve at man ikke er den eneste i familien der er venstrehåndet. I min familie er vi 3-4 venstrehåndede, af hvad jeg ved af. Udover mig selv er to af mine fætre, samt en enkelt kusine.

Der laves mange studier om venstrehåndede. Deres intelligens, mangel på samme, kreativitet, levealder, sygdomshistorik og meget mere. Studier peger i retning af forskelle, men de er sjældent entydige og åbne for fortolkning. Der er dog op til flere rapporter der mener at kunne bevise følgende:

 1. Venstrehåndede lever kortere tid end højrehåndede
 2. Venstrehåndede har tendens til flere sygedage
 3. Venstrehåndede har højere intelligens
 4. Venstrehåndede er mere kreative og drømmer ofte mere livagtigt
 5. Venstrehåndede har mere empati end højrehåndede

Hvis du synes ovenstående facts er spændende kan jeg anbefale at du læser videre på videnskab.dk

Personligt kan jeg ikke be- eller afkræfte de teorier som diverse rapporter fremlægger omkring os venstrehåndede. Jeg er sjældent syg, er mere til data end design og har aldrig fået en invitation fra Mensa.

Men jeg tror alligevel på, at der er noget om snakken. Jeg bliver ofte beskyldt for at have en kæk bemærkning, formulere mig alternativt og komme med skæve sammenligninger.

Det kan naturligvis være tilfældigt, men det kan også underbygge.

Venstrehåndede personligheder/kendisser

Listen af venstrehåndede kendisser er uendelig. Husk blot på, at 10 pct af den samlede befolkning er venstrehåndede, hvilket meget naturligvis må betyde at det samme gælder de kendte. Alligevel mener flere,  at der er forholdsvis mange venstrehåndede repræsenteret indenfor en række erhverv. Særligt politik og musik har vist sig at indeholde mange venstrehåndede og den mest interessante statistik er muligvis placeret hos den Amerikanske præsident. Ud af de sidste syv Amerikanske præsidenter har det vist sig at fem af disse er venstrehåndet. Her i blandt den Barack Obama, Bill Clinton og Ronald Reagan.

Obama underskriver alle dokumenter med venstre hånd

Andre berømte venstrehåndede i nyere tid:

 • Steve Jobs
 • Bill Clinton
 • Albert Einstein
 • Jimmy Henrix
 • Paul McCartney
 • Leonardo Da Vinci

Listen fortsætter og jeg har naturligvis nøje udvalgt de kendte jeg synes sætter mig i det bedst mulige lys. Jeg kunne også nævne Osama Bin Laden der officielt er venstrehåndet. Det er vi dog ikke super stolte af.

Videnskaben fortsætter med at gøre nye fund

Når alt kommer til alt. Så forsøger videnskaben at putte venstrehåndede i kasser, men har stadig ikke fundet formlen.

“Venstrehåndede er mere intelligente end højrehåndede” – Fedt hvis det er sand, men hvordan måler i intelligens?

Faktum er bare, at vi har fordele ved at være venstrehåndede og vi har ulemper. Vi ved ikke hvorfor vi bliver venstrehåndede, men umiddelbart er genetikken vores bedste svar. Indtil vi ved mere, så nyder vi at være særlige og tager dagligdagens små udfordringer med oprejst pande. Det er sjældent du hører en venstrehåndet brokke sig over samfundet da problemer trods alt er i den lille ende. Vil du alligevel gerne slå et slag for de venstrehåndede og gøre en forskel, så ved jeg at 13 August er officielt “Leftie day” hvor der er fokus på de udfordringer som venstrehåndede har i dagligdagen.

Helt personligt synes jeg det er noget pjat.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *