Iværksætter eller lønmodtager – Skal det være enten eller?

Iværksætter eller lønmodtager –  Skal det være enten eller?

Oftest vil man beskrive den gennemsnitlige lønmodtager og den gennemsnitlige iværksætter som to helt forskellige typer. Sådan er det ofte, når vi skal beskrive brancher. Vi fokuserer på forskellene, og de ting der adskiller personerne i de forskellige brancher.

Efter flere år som iværksætter har jeg observeret en række fordomme blandt min omgangskreds.

Fordomme fra  lønmodtagere om iværksættere:

  • 8-16 er ikke en arbejdsmåde for iværksættere, de arbejder aften, nat, morgen og middag.
  • Mandag morgen er det bedste tidspunkt på ugen
  • Indtjeningen er som aktiekurser på coke – yderst svingende og tilfældig.
  • Iværksættere lever for at arbejde

Fordomme fra iværksættere om lønmodtagere:

  • 8-16 er det eneste tidspunkt lønmodtageren gider at arbejde.
  • Fredag eftermiddag er det bedste tidspunkt på ugen. Mandag morgen er den værste.
  • Indtjeningen er solid som en klippe.
  • Lønmodtageren arbejder for at leve

Ovenstående er blot fire klassiske punkter, hvor fordomme fremstår til frit skue. Sandhedsgraden er naturligvis svingene, omend jeg vil vove at påstå, at de fleste kan nikke genkendende til én eller flere af disse udtalelser.

Jeg vil i det kommende afsnit – på baggrund af mine erfaringer som både iværksætter og lønmodtager -bekræfte eller afkræfte ovenstående punkter.

Bekræft eller afkræft fordommen

Som iværksætter kan jeg bekræfte, at arbejdstider der hedder 8-16 er ret naturligt indenfor vores fag. Problemet opstår, hvis man som iværksætter tror, at 37 timer er nok til at få en forretning op at stå. Arbejdstiden kan altså sagtens hedde 8-16, men der vil altid ligge mere arbejde og vente. Det resulterer i, at man oftest ikke kan lade være med at arbejde mere. Derfor kan det som iværksætter, være utrolig svært – hvis ikke umuligt  – at holde sig inden for fuldstændig faste arbejdstider, da der altid er en udfordring, en gulerod eller noget helt tredje lige om hjørnet.

Som lønmodtager vil jeg gerne bekræfte, at der er noget charmerende, rart og befriende ved at kende arbejdstiderne. Følelsen af fyraften, betalt frokostpause og lønforhandlinger er sjældent tilstede hos en iværksætter. Som lønmodtager kan du sætte dig ud i bilen på et aftalt tidspunkt, klappe dig selv på skulderen, nyde din frihed med god samvittighed og vide, at du har gjort, hvad der forventes af dig.

At iværksættere elsker mandag morgen er en skrøne. Bevares, iværksættere elsker at arbejde, at se resultater og komme fremad med projekter. Men det gør dem ikke til A-mennesker. Iværksættere er ligesom de fleste andre. De skal også lige i gang.

Iværksættere kan dog, måske i højere grad end lønmodtagere, have de berømte “kriblen i fingrene” hvor de er spændte på at komme i gang med ugens gøremål.

Jeg vil gerne bekræfte, at lønnen for en lønmodtager giver stabilitet, skaber ro og fjerner en lang række spørgsmål fra dagligdagen. Det kan dog også sagtens være tilfældet for en iværksætter.

Lever du for at arbejde, eller arbejder du for at leve? Jeg har venner på begge sider af  sætningens komma. For at være helt ærlig kan jeg selv være på begge sider, det kommer an på rigtig mange ting.

Som du måske har gættet nu, er jeg hverken fortaler for det ene eller det andet. Faktisk mener jeg, at man langt hen af vejen kan kombinere de to arbejdstyper, så man får det bedste fra begge verdener.

Lønmodtager + Iværksætter = Intrapreneur

Herhjemme stiger antallet af intrapreneurer hver eneste dag. Typisk afspejler det et samfund, der er i fremdrift, fordi de ansættes af virksomheder der tør investere og har fokus på vækst.

En Intrapreneur har en tankegang som en iværksætter, men et tryghedsbehov som en lønmodtager. Det er måske at smøre tykt på, men det giver nu alligevel et meget godt billede af selve titlen. En Intrapreneuer ansættes af virksomheder, der gerne vil øge indtægten, gerne på baggrund af en innovativ udvikling. Virksomheden kan ansætte en intrapreneuer til at starte noget nyt op inden for virksomhedens væge.

Case: Speedline A/S har siden 1998 solgt scooterdele fra sin lille butik i Skanderborg. Gennem årene voksede virksomheden stabilt og flyttede sidenhen i større lokaler, primært grundet stigende omsætning på internethandel. De større lokaler gav mulighed for mere salg i fysisk butik, og her valgte ejeren at have fokus på cykler. Men Speedline er kendt for scootere, knallerter, reservedele og alt muligt andet end cykler. Ved at ansætte en intrapreneuer fik Speedline en medarbejder med et mindset som en startup, men i en etableret virksomhed.

På den måde kan Speedline altså kombinere økonomi, know-how i branchen og iværksætterkultur til at udvikle deres forretningsområde. Både inden for produkt sortiment men også deres lager-logistik, salgskanaler og markedsføring. Speedline A/S kan igen, ligesom i 1998, opførere sig som et start-up firma, denne gang inden for cykler, selvom at de er en etableret virksomhed inden for en anden branche.

Som Intrapreneur ansættes du typisk i en virksomhed for en given periode, gerne over flere år, og med mulighed for permanent ansættelse efterfølgende.

Du skal vælge at lave det, du synes er spændende. Derfor skal du overveje om du er iværksætter, lønmodtager eller måske endda intrapreneur.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *